Heb jij de westelijke eilanden van Amsterdam al ontdekt? Dit is een relatief onbekende vaarroute omdat het verstopt ligt tussen het spoor en het IJ. Maar hierdoor niet minder leuk! Vanaf de steiger van Eco Boats Amsterdam is dit stukje Amsterdam makkelijk te ontdekken. Ben je benieuwd? Lees hier meer over de westelijke eilanden en onze vaartips.

De westelijke eilanden bestaan uit het Bickerseiland, Prinseneiland en Realeneiland, en vormen een eigen wereldje binnen Amsterdam. Rond 1615 zijn deze eilanden aangelegd omdat er meer ruimte in de stad nodig was vanwege de groeiende welvaart. Op de westelijke eilanden waren vooral de kleine scheepswerven en pakhuizen voor opslag te vinden. De oostelijke eilanden werden gebruikt voor de VOC.

Sloep huren voor een tocht langs de westelijke eilanden

De eilanden zijn verbonden door bruggetjes. Vooral de Sloterdijkerbrug en de Petemayenbrug zijn de moeite waard om onder door te varen. Vergeet geen foto’s te maken, want fotogeniek zijn ze zeker! De Sloterdijkerbrug is sinds 1995 een gemeentelijk monument en verbind het vasteland met het Prinseneiland. De eerste versie van de brug is volgens de archieven tussen 1625 en 1649 gebouwd en sindsdien vaker gemoderniseerd en herbouwd. Er zou zelfs een keer sprake zijn om de brug volledig te vervangen door een vaste brug. Gelukkig is dit niet gebeurd en kunnen we nu nog genieten van deze dubbele, houten ophaalbrug.

De Petemayenbrug is ook een ophaalbrug, maar dateert officieel uit 1980 toen deze brug volledig gerestaureerd werd. Deze brug verbindt Bokkinghangen met Zandhoek, letterlijk om de hoek van bootverhuur Eco Boats Amsterdam en Canal Motorboats. Vanaf de steiger in het Westerdok vaar je dus zo de grachten van deze knusse buurt bestaande uit verschillende eilanden in.

Van bedrijvigheid naar creativiteit

Als je langs de vele pakhuizen en industriële panden van de westelijke eilanden in Amsterdam vaart, dan voel je de sfeer van de bedrijvigheid van toen. Waar vroeger de pakhuizen vooral gebruikt werden voor het opslaan voor goederen, dienen ze nu als woonruimte. Theatermakers, acteurs en kunstenaars hebben deze wijk tot hun thuis gemaakt. De creativiteit van deze bewoners is overal in de wijk te ontdekken. Als je tijd hebt, bezoek dan eens een van de vele ateliers. Een sloep huren en dit alles aanschouwen is de moeite meer dan waard!

Lees ook: