Het hangt van de situatie af of vloercoatings echt is weggelegd voor professionals of dat je dat ook zelf kan doen als hobbyist. Je kan bijvoorbeeld prima zelf vloercoating aanbrengen in een garage bij huis op een paar vierkante meter oppervlak. Het wordt al anders als je vloercoating op een groter oppervlak wilt aanbrengen of als je in je winkel of bedrijfsruimte voor deze vloer kiest. Wat dan het verschil is? Het eindresultaat dat niet alleen qua decoratief karakter, maar ook met betrekking tot functionele aspecten van belang is. Daarom is in bepaalde situaties aan te raden om vloercoatings door een specialist te laten aanbrengen.

Zelf aan de slag

Heb je een schuur of garage bij huis met een betonnen vloer die niet al te groot is qua oppervlak? In dat geval kan je als hobbyist aan de slag met het aanbrengen van vloercoating. Het is dan wel heel belangrijk om net zo zorgvuldig te werk te gaan als een professional op grote oppervlakken te werk gaat.

Eerst de ondergrond reinigen

Een belangrijke eerste stap is het schoonmaken van de ondergrond. Deze dient namelijk vrij van vet en stof te zijn. Zijn er beschadigingen op de grond te zien? Als je deze na het aanbrengen van de vloercoating niet terug wilt zien dan dien je deze eerst te repareren. Vloercoating is namelijk maar een hele dunne vloerafwerking, zodat oneffenheden en beschadigingen te zien blijven.

Primer en vloercoating

Nadat de vloer helemaal schoon, droog en egaal is, kan je aan de slag met het aanbrengen van een primer. Dit is nodig om een basis te leggen voor de hechting. Laat de primer goed drogen om pas daarna de vloercoating in een kleur naar keuze aan te brengen. Vloercoatings zijn gietvloeren en het is belangrijk dat het materiaal gelijkmatig en egaal uitvloeit.