Schokland is een bijzondere plaats. Dit voormalig eiland ligt in het midden van de Noordoostpolder. Het eiland heeft tot 1859 altijd gestreden tegen het water. Het was toen namelijk nog een klein eiland in het midden van de Zuiderzee. Na het inpolderen van het eiland, was de strijd met het water gewonnen en bij een bezoek aan Schokland zul je daarom veel bijzondere zaken zien. In deze blog beschrijven we in het kort wat je zult zien bij een bezoek aan het eiland in de polder.

De vorm van het eiland

Wanneer je Schokland nadert, zal je al gauw opvallen dat er een duidelijk natuurlijk hoogteverschil is tussen het voormalig eiland en de rest van de polder. Schokland ligt immers boven het zeeniveau terwijl de polder eromheen aanzienlijk lager ligt. Hierdoor is al snel duidelijk te zien waar het eiland ophield en de zee vroeger begon.

De haven van Schokland

Iets wat erg bijzonder is om te zien, zijn de havenpalen op de plek waar ooit de haven was. De hoge palen bieden nu enkel nog een uitkijk over de uitgestrekte polder waar voorheen de woeste Zuiderzee lag. In deze haven tref je ook nog de overblijfselen van de voormalige vuurtoren van Schokland. De vuurtoren het laatste bewoonde gebouw in heel Schokland na de ontruiming van het eiland. Volgens de legende werd de voortorenwachter gek van eenzaamheid.

De kerk van Schokland

De kerk van Schokland is, toen het eiland ontruimd werd, meegenomen. Dit werd gedaan door de kerk steen voor steen af te breken. De inwoners van Schokland vertrokken naar de gemeente Ommen en zij kregen daar een eigen wijk. In deze wijk hebben zij de kerk weer heropgebouwd. Je vindt op het eiland nog wel de omtrek van de kerk en een aantal hoekstenen.

De natuur

Doordat het water is weggedrongen, is er nu ruimte ontstaan voor nieuwe planten en dieren in het gebied. Je treft op en van Schokland veel mooie natuur die ook zeker de moeite waard is om te bekijken en om doorheen te wandelen.