Werk je in een omgeving waarin er sprake is van heel wat harde geluiden? In dat geval is gebruikmaken van gehoorbescherming geen overbodige luxe. De gehoorbescherming waar je gebruik van gaat maken moet in staat zijn om het geluid te dempen tot onder de grens van 80 decibel. Het is evenwel ook belangrijk dat de gehoorbescherming van je keuze de omgevingsgeluiden niet teveel dempt. Gebeurt dat toch? Dan kan dat er voor zorgen dat werknemers bijvoorbeeld niet langer met elkaar kunnen communiceren. Dit uiteraard met alle gevolgen van dien. Ben jij ook benieuwd naar de verschillende mogelijkheden die er op vlak van gehoorbescherming op de markt zijn terug te vinden? We stellen ze graag aan je voor!

Otoplastieken, gehoorbescherming op maat

In het merendeel van de gevallen wordt er door experts geadviseerd om gebruik te maken van zogenaamde ‘otoplastieken’. Het betreft hier een type gehoorbescherming welke op maat wordt gemaakt en bescherming biedt welke kan oplopen tot 30 dB(A). Otoplastieken staan er om bekend erg comfortabel te zijn om te dragen. Bijgevolg lenen ze zich uitstekend voor tal van verschillende situaties. Otoplastieken kunnen in de praktijk uitgerust worden met een filter waardoor ze uitsluitend bepaalde, specifieke frequenties zullen dempen. Dit zorgt er voor dat dragers van deze gehoorbescherming niet alleen kunnen blijven communiceren met elkaar, maar ook alarmsignalen blijven horen. Dit alles zorgt er voor dat er otoplastieken met recht en rede aanzien kunnen worden als de meest optimale gehoorbescherming op de markt.

Oorkappen, eveneens een demping tot 30 dB(A) mogelijk

Oorkappen worden op een vergelijkbare manier gedragen als koptelefoons. Op deze manier zijn ze in staat om het geluid te dempen tot 30 dB(A). Dit evenwel op voorwaarde dat de oren goed zijn omsloten. Het dragen van deze oorkappen kan gebeuren in verschillende situaties. Het gaat hierbij voornamelijk om situaties waarin de limiet van 80 dB(A) slechts heel af en toe wordt overschreden. Oorkappen zijn omwille van hun praktische karakter uiteraard eenvoudig op en af te zetten. Een niet onbelangrijk nadeel om rekening mee te houden is evenwel dat de oren na enige tijd warm en zweterig kunnen worden. Ook communiceren met de andere medewerkers van het bedrijf wordt op deze manier best een lastig karwei.

Universele oordoppen, vooral interessant in een discotheek

Een recreatieve uitvoering van gehoorbescherming zijn de universele oordoppen met filter. Deze worden in de praktijk vooral gebruikt in een discotheek of een concert. Deze oordoppen staan er om bekend comfortabel te zitten en bovendien nauwelijks zichtbaar te zijn. Ondanks de dempende werking maken ze het mogelijk om de muziek nog steeds goed te beluisteren. In de basis zijn deze oordoppen niet zo geschikt om te gebruiken in zakelijke omgevingen. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er speciale filters verkrijgbaar zijn voor professionelen.

Schuimdoppen, een mindere vorm van gehoorbescherming

Misschien wel de minst interessante vorm van gehoorbescherming zijn de zogenaamde ‘schuimdoppen’. Deze pluggen worden in het merendeel van de gevallen helemaal niet goed in het gehoorkanaal ingebracht. Dit zorgt er voor dat er slechts sprake is van een zeer beperkte demping. Door de jaren heen hebben heel wat mensen tijdens het dragen van schuimdoppen dan ook alsnog gehoorschade opgelopen. Wees dus altijd erg voorzichtig wanneer je er voor kiest om van dit type gehoorbescherming gebruik te gaan maken.