Als je naar een ander land reist, is eten één van de manieren om de nieuwe cultuur te ervaren. Sushi is één van de kenmerken van de Japanse cultuur en is er in verschillende vormen en maten. In deze blog lees je 3 dingen die je moet weten voordat je naar Japan gaat om deze traktatie van de experts te proeven.

Het verschil tussen sushi en sashimi

Sashimi wordt gedefinieerd als een stuk vlees (niet alleen rauwe zeevruchten) gedrapeerd over garnering zoals Daikon. Hoewel de meeste sashimi rauw wordt geserveerd, is dit niet noodzakelijk. Een octopus kan bijvoorbeeld rauw zijn, maar wordt vanwege zijn taaie smaak meestal gekookt geserveerd. Sushi daarentegen wordt bepaald door de sushi-rijst. Het verschil tussen sashimi en sushi zit hem dus in de sushi-rijst.

Nigiri sushi

Nigiri sushi is eigenlijk een met de hand geperste sushi, wat betekent dat de rijst in zijn vorm wordt gevormd met de palm van de ene hand en de wijsvinger en duim van de andere. Daarna krijgt het hoopje rijst een topping. De toppings bevatten meestal zeevruchten zoals zalm, inktvis, garnalen of octopus.

Maki sushi

Dit is een van de meest populaire soorten sushi en het betekent: gerolde sushi. Meestal is het verpakt in zeewier, maar het kan ook worden verpakt in een dunne omelet of andere ingrediënten zoals komkommer. Het is onderverdeeld in 3 verschillende soorten verdeeld naar dikte: Hosomaki (dunne rollen), Chumaki (middelgrote rollen) en Futomaki (dikke rollen). Het komt ook voor als een Uramaki, waarbij de rijst aan de buitenkant zit en de Nori (zeewier) aan de binnenkant. 

Gedurende de pandemie is het helaas niet mogelijk om naar Japan te reizen voor dit heerlijke gerecht. Gelukkig is het wereldwijd bekend en kun je ook in Nederland genieten van heerlijke sushi van Shabu To Go Utrechtse Leidsche Rijn