Als nieuwe fotograaf zijn dit enkele van de ideeën die mij op weg hebben geholpen.

Ga niet als een gek meteen de duurste apparatuur kopen

Het is mogelijk om heel mooie foto’s te krijgen met een goedkope point and shoot. Hoe meer foto’s je maakt, hoe meer je weet over wat voor soort camera je moet krijgen als het tijd is om te upgraden.

Overweeg een statief

Aan de andere kant is een goedkoop statief de moeite waard om te krijgen, vooral als je een trillende hand hebt zoals de mijne. Toen ik een statief kreeg, is mijn tevredenheid over mijn schoten omhooggeschoten. Voor nog meer stabiliteit, gebruik de timerfunctie van je camera met een statief.

Houd je camera altijd bij je

Foto’s komen vaak als je ze het minst verwacht. Als je je uitrusting relatief eenvoudig kunt houden – slechts een kleine cameratas en een statief – kun je misschien profiteren van een aantal van die onverwachte mogelijkheden. Of, als je telefoon een camera heeft, gebruik deze om “notities” te maken van scènes waar je met je gewone camera naar terug wilt keren.

Maak een lijst met foto’s die je wilt maken

Voor die momenten dat je je camera niet kunt meenemen, houd dan een klein notitieboekje bij om de plaatsen op te schrijven waar je terug wilt komen en foto’s te maken. Noteer alle belangrijke details, zoals de belichting, zodat je op hetzelfde moment van de dag of bij goed weer terug kunt komen.

Kijk niet voorbij aan alledaagse onderwerpen voor fotografie

Je ziet misschien niets interessants om te fotograferen in je huiskamer of achtertuin, maar probeer de vertrouwde omgeving met een frisse blik te bekijken. Misschien vangt u een interessante truc van het licht of vindt u onverwachte wilde bloemen in uw tuin. Vaak maakt een eenvoudig onderwerp de beste opname.

Geniet van het leerproces

Het leukste aan een hobby als fotografie is dat er nooit genoeg te leren valt. Inspiratie is overal om je heen. Kijk naar alles met de ogen van een fotograaf en je ziet kansen die je nog nooit eerder hebt gezien.

Toch liever nog een paar extra tips van een professional? Overweeg dan een fotocursus te volgen bij een speciaalzaak, zoals fotoherder.nl.