Nu de meeste scholen weer begonnen zijn en de vakanties beëindigd, moeten de caravans weer gestald worden. Waar je de caravan ook stalt, er zijn veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je caravan ook de volgende zomer weer in goede staat uit de stalling komt. Daarom geven we tips om een goede en betrouwbare caravanstalling te vinden en hoe je de caravan voor moet bereiden op de stalling.

1.      Een overdekte opslag

Caravans zijn ontworpen voor buitengebruik, maar het is niet aan te raden om ze lange tijd buiten op één plek te laten staan. Een overdekte opslag is de beste optie. Het is niet verstandig om de caravan onder een boom te zetten. Er kan van alles uit de lucht vallen wat schade kan veroorzaken aan de caravan, zoals bladeren, takken en vogeluitwerpselen. Bezoek de opslag vooraf en bekijk hoe de caravans er worden gestald.

2.      Voorwaarden en faciliteiten

De opslagplaatsen in sommige caravanstallingen kunnen vrij dicht bij elkaar liggen, waardoor het gebruik van je auto beperkt wordt en je veel moet manoeuvreren om de caravan te parkeren. Vooral als de ondergrond grind of gras is, kan het zijn dat je de caravan bij regen of sneeuw niet van zijn plaats krijgt met je auto.

Bekijk ook de schriftelijke voorwaarden en faciliteiten, want sommige caravanstallingen parkeren de caravans voor je, hebben beperkte openingstijden en bieden geen voorzieningen voor het schoonmaken aan.

3.      De caravan verzorgen

Goede verzorging van de buitenkant van je caravan, voordat die de stalling in gaat, zal het volgende voorjaar zeker vruchten afwerpen. Een grondige reiniging is hiervoor essentieel. Inspecteer de carrosserie op eventuele schade, want het winterseizoen is een goed moment om reparaties uit te laten voeren omdat de werkplaatsen minder druk zijn.

Let wel op het gebruik van hogedrukreinigers. Deze zijn vaak krachtig en kunnen de carrosserie en afdichtingen beschadigen. Ook het verwijderen van tekenen van schimmel is essentieel om de levensduur van de caravan te verlengen.

4.      Banden controleren

Overweeg om de druk in de banden te verhogen om problemen te voorkomen, maar vergeet niet om de druk weer te laten zakken als je de weg op gaat. Bescherm de banden tegen zonlicht om slijtage van het rubber te voorkomen, maar vermijd het gebruik van plastic zakken die het wiel en de lagers afdichten en condensatie in de naaf kunnen veroorzaken.

5.      Het interieur

Stofzuig en was het interieur van de caravan zorgvuldig schoon. Goede luchtcirculatie is de sleutel om het interieur vochtvrij te houden. Door de keuken schoon te maken voorkom je dat er schimmels ontstaan en vergeet niet om de koelkast op een kier te laten staan, bijvoorbeeld met een speciale sluiting.

Kussens en matrassen kunnen het beste van bed gehaald worden en rechtop gezet. Dit helpt de luchtcirculatie in de caravan te bevorderen en voorkomt schimmelvorming. Vaste bedden kun je ook het beste open laten staan. De kast- en kleerkastdeuren openzetten helpt ook om de ventilatie te optimaliseren. Zorg er wel voor dat alle daklichten en ramen volledig gesloten zijn.