fair fun

5 leuke weetjes over koffie

Geplaatst op

Koffie is één van de meest gedronken en geliefde drankjes ter wereld en vooral in Nederland; we drinken gemiddeld zo’n 2,4 koppen koffie per dag en zijn daarmee de grootste koffiedrinkers ter wereld, waar het gemiddelde 1,8 kopjes koffie per dag is. Naast dit weetje, hebben wij 5 andere leuke weetjes verzameld over koffie.

#1: Jaarlijks worden er 500 miljard koppen koffie gedronken

Jaarlijks drinken we met z’n allen zo’n 500 miljard koppen koffie, waarbij het grootste gedeelte tijdens (of voor) het ontbijt worden gedronken. Brazilië is de grootste producent van koffie; ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde koffieproductie.

#2: De duurste koffiesoort kost € 900,- per kilo

Kopi Luwak is de meest luxueuze en duurste koffie ter wereld. ‘Kopi’ betekent koffie in het Indonesisch en ‘Luwak’ is een Indonesische diersoort die rauwe rode koffiebessen eet. De Luwak kan de bonen die in de koffiebessen zitten niet verteren, waardoor het dier de bonen afscheidt. De afscheiding is vervolgens de basis van deze vreemde, maar fantastische koffie. Je hoeft niet perse naar Indonesië om de koffie te proeven, want het is wereldwijd verkrijgbaar. In Indonesië is de koffie natuurlijk wel een stuk goedkoper dan in andere landen.

#3: een kop koffie produceren kost 140 liter water

Dit is natuurlijk niet alleen het water wat nodig is om het kopje koffie zelf te zetten, maar is inclusief het water dat nodig is om de plant te laten groeien, de koffieoogst, het bewerken van de boon, het transport en het verpakken en opslaan van de benodigde bonen.

#4: Koffie komt oorspronlijk uit Ethiopië

Ethiopische schapenherders waren de eersten die zich realiseerden wat voor effect koffie heeft op het energieniveau, nadat hun geiten begonnen te ‘’dansen’’ na het eten van koffiebessen. Rond A.D. 1000 namen Arabische handelaren koffiebonen mee naar huis vanuit Afrika. Ze begonnen de bonen te koken en noemden de drank: qahwa. Dit betekent letterlijk “dat wat slaap tegenhoudt.”
In Turkije noemde men het ‘’kahveh’’ wat de Nederlanders in ‘’koffie’’ veranderden en werd overgenomen door de Britten als ‘’coffee’’.

#5: Koffie is in het verleden minstens drie keer illegaal geweest voor consumptie

De eerste keer was in Mekka in de 16e eeuw, en het verbod werd opgeheven na dertig jaar van debatten tussen wetenschappers en juristen. De tweede keer bande Charles II koffiehuizen in Europa in een poging om de rebellie van dat moment de kop in te drukken. De maatregel werkte echter niet. De derde keer, in 1677, bande Frederik de Grote de drank in Duitsland omdat hij zich zorgen maakte om de economische gevolgen van al het geld dat het land verliet om de populaire koffie te kopen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kan doen als je iets leuks wilt ondernemen.

Contactgegevens

Via info @ fairfun.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden